Huisdieren, kippen en vissen

Huisdieren
Poezen zijn zonder meer welkom. Ze kunnen ook naar buiten maar let op dat ze geen prooi mee naar binnen nemen want ze verstoppen deze soms met na enige dagen een nare stank. Kijk in he begin ook goed of de kat de kippen niet opjaagt (zie kippen hieronder).
Honden zijn een probleem. Binnen willen ze niet zelden in hun speelsheid lampen omstoten en het grote buitenterrein wordt al gauw een hondentoilet. Omdat er regelmatig kinderen blootsvoets door de tuin zwerven is het helaas niet mogelijk om honden buiten los te hebben.Een hond hoort eigenlijk lekker te kunnen rondrennen en dus lijkt het ons voor hen beter als ze een vakantieverblijf kunnen vinden waar dat mogelijk is. Mocht dat niet lukken dan kunnen we 1 buiten aangelijnde hond accepteren. Een hond wordt als 1 persoon gerekend.

De vijver met vissen
De vijver heeft een aflopend zandstrandje waardoor het gemakkelijk baden is. De maximale diepte is ongeveer 150 cm. Het water wordt regelmatig ververst met slootwater. Hierdoor blijft de vijver gezond en houdt het zelfs op warme dagen voldoende zuurstof. En dat is belangrijk voor het welbevinden van de vissen die overigens absoluut geen kwaad aan baders doen (geen piranha’s).
Er staat een pomp in de sloot die het water oppompt en het overtollige water in de vijver loopt terug via de overloop. De vijver wordt bij elke pompbeurt ook fors belucht.
De timer voor de waterververser hangt links in de schuur. In principe hoeft daar niets aan te gebeuren behalve als de overloop verstopt is en de vijver buiten haar oevers treedt. Dan moet de timer uit het stopkontakt en waarschuwt u het beheer.
Er zijn een tiental vissen waaronder een paar redelijk grote goudvissen. Ze mogen elke dag een handje voer. U zult zien dat ze al op u afkomen als u in de ochtend gaat voeren. Mocht een vis het loodje leggen dan komt hij boven drijven en kunt u hem met een schepnet verwijderen. Overigens kan dit betekenen dat er iets met het water mis is.

Kippen
In het zomerseizoen zijn er drie krielkipjes die meestal slapen in hun nachthok. Bij warm weer kiezen ze soms een hoge tak in een boom in de buurt. Het nachthok waar ze ‘op stok’ gaan is teven leghok met drie aparte broedplaatsen waar de eitjes gelegd worden en waar u makkelijk bij kan door een deksel op te lichten. De kipjes mogen overdag over het hele terrein scharrelen maar zorg wel dat het entree-hek steeds gesloten wordt anders tippelen ze naar de buren. De kipjes kunnen beter vliegen dan u denkt maar ze doen het eigenlijk alleen in nood. Als ze een poes willen ontsnappen. Ze zijn wel poezen gewend maar proberen ze toch te vermijden vooral omdat speelse poezen het opjagen zien als een uiterst grappig spelletje.
Er is dagelijks wel een vers eitje maar dat stokt als de kippen broeds worden. Dan blijven ze de hele dag in het broedhok en denken dat ze een bevrucht ei uitbroeden. Dat kan eeuwig duren met soms zelfs de dood tot gevolg. Daarom moet de kip bij broedsheid des ochtends uit het hok getild worden. Zodoende komt ie wel aan eten en drinken.
Gasten die korter dan 7 a 10 dagen verblijven hoeven niets te doen aan het eten want de voederbak die opengaat als er een kip op de bodemplaat trapt is voldoende voor zeker 10 dagen. Het water wellicht net niet en bij warm weer moet dat sowieso eens in de 3 dagen ververst anders bederft het. Die waterbak hangt in het hok en je kan zien hoeveel er nog in zit. Wel moet het hok af en toe schoongemaakt. Eens in de twee dagen is voldoende. De achterklep van het hok gaat open en dan kunt u de drolletjes die hard zijn met een kattenbakschepje eruit scheppen en in de luieremmer doen die naast het hok staat.
Voor gasten die langer verblijven is er een instructiefilmpje waarin het bijvullen van het voer wordt voorgedaan. Bij problemen altijd het beheer waarschuwen.