Huisdieren, kippen en vissen

Huisdieren
Huisdieren als hond en katten in overleg.

De vijver met vissen
De vijver heeft een aflopend zandstrandje waardoor het gemakkelijk baden is. De maximale diepte is ongeveer 130 cm. Het water wordt regelmatig ververst met slootwater. Hierdoor blijft de vijver gezond en houdt het zelfs op warme dagen voldoende zuurstof. En dat is belangrijk voor het welbevinden van de vissen die overigens absoluut geen kwaad aan baders doen (geen piranha’s).

IMG_3767
Er staat een pomp in de sloot die het water oppompt en het overtollige water in de vijver loopt terug via de overloop. De vijver wordt bij elke pompbeurt ook fors belucht.
De timer voor de waterververser hangt links bij het ‘stap’ aan de brede sloot. In principe hoeft daar niets aan te gebeuren behalve als de overloop verstopt is en de vijver buiten haar oevers treedt. Dan moet de timer uit het stopkontakt en waarschuwt u het beheer (0641037297).
Er zijn een zestal vissen waaronder een paar redelijk grote goudvissen. Ze mogen elke dag een handje voer. U zult zien dat ze al op u afkomen als u in de ochtend gaat voeren.

Kippen
Er zijn drie krielkipjes die meestal slapen in hun nachthok. Bij warm weer kiezen ze soms een hoge tak in een boom in de buurt. Dat brengt een groot gevaar met zich mee, nl. de marter (voor het laatst gespot in jan. 22). Deze heef er ooit al 2 uit de boom gevangen en dat was helaas hun einde. Het nachthok waar ze ‘op stok’ gaan is tevens leghok met drie aparte broedplaatsen waar de eitjes gelegd worden en waar u makkelijk bij kan door een deksel op te lichten.  Het hok gaat ’s ochtend automatisch open en ’s avonds automatische dicht volgens een programma dat af en toe, aangepast aan de zon-op en zon-onder tijden, opnieuw ingesteld moet worden. De kipjes mogen overdag over het hele terrein scharrelen maar zorg wel dat het entree-hek steeds gesloten wordt anders tippelen ze naar de buren. De kipjes kunnen beter vliegen dan u denkt maar ze doen het eigenlijk alleen in nood. Ze zijn onze poezen gewend en andersom.
Er is dagelijks wel een vers eitje maar dat stokt als de kippen broeds worden. Dan blijven ze de hele dag in het broedhok en denken dat ze een bevrucht ei uitbroeden. Dat kan eeuwig duren met soms zelfs de dood tot gevolg. Daarom moet de kip bij broedsheid des ochtends uit het hok getild worden. Zodoende komt ze wel aan eten en drinken.
Gasten die korter dan 7  verblijven hoeven niets te doen aan het eten want de voederbak die opengaat als er een kip op de bodemplaat trapt is voldoende voor zeker 10 dagen. Het water wellicht net niet en bij warm weer moet dat sowieso eens in de 3 dagen ververst anders bederft het. Die waterbak hangt in het hok en je kan zien hoeveel er nog in zit. Wel moet het hok af en toe schoongemaakt. Eens in de twee dagen is voldoende. De achterklep van het hok gaat open en dan kunt u de uitwerpselen die hard zijn met een kattenbakschepje eruit scheppen en in de emmer doen die naast het hok staat.
Voor gasten die langer verblijven is er een instructiefilmpje waarin het bijvullen van het voer wordt voorgedaan. Bij problemen altijd het beheer waarschuwen. Mocht de voederbak verstopt raken dan kunt u gewoon wat voer (max. 2 handjes per kip) uitstrooien. Tijdens het scharrelen eten ze al veel beestjes en zaadjes.